Visum Zuid-Afrika

Heb je een visum nodig voor Zuid-Afrika?

Safari-Giraffe-Zuid-AfrikaNee, je hebt geen visum nodig wanneer je naar Zuid-Afrika reist. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig internationaal paspoort, dat nog minstens 30 dagen geldig is vanaf de datum van vertrek uit Zuid-Afrika. Het paspoort moet ten minste 2 blanco pagina’s bevatten. Ook baby’s en kinderen moeten een eigen internationaal paspoort hebben. Er is geen visumplicht voor Nederlanders. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht. Wil je langer dan drie maanden in Zuid- Afrika verblijven, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag.

Geboorteakte voor kinderen

 Vanaf 1 juni 2015 ben je verplicht om van elk kind tot en met 17 jaar oud een afschrift van de geboorteakte mee te brengen. Deze vraag je op bij de gemeente waar het kind geboren is. Reis je alleen met je kind of met een samengesteld gezin? Vaak komt het voor dat kinderen de achternaam van hun vader krijgen, waardoor hun achternaam afwijkt van die van de moeder. Wanneer je als moeder/vader alleen op reis gaat met je kinderen dien je het volgende mee te nemen:

  • Zuid Afrika met kinderenEngelse vertaling van de originele geboorteakte
  • Kopie van het paspoort van de vader/moeder met een handtekening erop
  • Kopie van de uitspraak van de rechter over het ouderlijk gezag
  • verklaring in het Engels

Voor kinderen van gescheiden ouders

Je moet als ouder, wanneer je alleen met je kinderen reist, schriftelijke toestemming krijgen van de andere ouder. Hiervoor kun je een formulier downloaden. Gebruik dit formulier als leidraad voor je toestemmingsbrief (in het Engels heet dit Parental Consent Affidavit) of vul het formulier in. Download hier het toestemmingsformulier.

Let wel op: dit formulier moet ondertekend worden door de persoon die toestemming geeft. Vervolgens moet het document bij een gemeentekantoor of notaris worden gecontroleerd op echtheid. In het Engels noemt men dit ook wel een ‘Commissioner of oaths’. De persoon die toestemming geeft moet daarbij aanwezig zijn. Dit document zal dan worden gestempeld of getekend als bewijs. Ook al heb je dezelfde achternaam, ze controleren hier zeer streng op. Het is daarom belangrijk om de juiste papieren mee te nemen.

Tenslotte moet je ook nog een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht om toegang te krijgen tot Zuid-Afrika. Bovenstaande informatie geldt alleen voor reizigers met een Nederlandse paspoort; heb je een paspoort uit een ander land, dan kunnen andere regels gelden. Neem dan contact op met de Zuid-Afrikaanse Ambassade om te checken welke regels gelden voor jouw nationaliteit.